+90 539 342 6363
 
   

  ÇTSO TEMMUZ AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

Tarih : 15.07.2021  |  453 defa okundu..
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Temmuz ayı olağan Meclis toplantısı video konferans yöntemiyle online olarak yapıldı.



Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Osman Okyay; “HÜKÜMETİMİZ BÜTÜN BU SORUNLARI ÇÖZMEK İÇİN, CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİYLE "EKONOMİ KOORDİNASYON KURULU" VE "FİYAT İSTİKRARI KOMİTESİ" İSİMLİ İKİ YENİ KURUL KURDU. FİYAT İSTİKRAR KOMİTESİYLE, HAMMADDE SIKINTISI YAŞAYAN ESNAFIN SORUNLARININ ÇÖZÜLECEĞİYLE İLGİLİ BİR NİYET BEYANI YAPILDI. BU DURUMU DEĞERLİ BULUYORUM. SALGIN NEDENİYLE ANİ ÇIKAN ARZ SIKINTILARINA ZAMANLI BİR ŞEKİLDE MÜDAHALE ETMENİN ÖNEM TAŞIDIĞINI SİZLERİN HUZURUNDA BİR KEZ DAHA VURGULAMAK İSTİYORUM.”

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “15 TEMMUZ DEMOKRASİ VE MİLLİ BİRLİK GÜNÜ. ÜLKEMİZİN GELECEĞİNE GÖZ DİKEN DEMOKRASİ DIŞI ARAYIŞ VE DARBE GİRİŞİMİNİN 5.YILDÖNÜMÜNDE; KARARLI TUTUMU VE DEMOKRASİYE SAHİP ÇIKMA İRADESİ İLE HAREKET EDEN, TÜRKİYE CUMHURİYETİNDE HAKİMİYETİN MİLLETTE OLDUĞUNU TÜM DÜNYAYA GÖSTEREN AZİZ TÜRK MİLLETİNE BİR KEZ DAHA SONSUZ TEŞEKKÜR VE ŞÜKRANLARIMI İFADE EDİYOR, ŞEHİTLERİMİZE ALLAH’TAN RAHMET DİLİYORUM.”

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın Temmuz 2021 ayı olağan Meclis toplantısı 14 Temmuz 2021 Çarşamba günü saat 15.00’de Covid-19 salgının tedbirleri kapsamında video konferans yöntemiyle online olarak gerçekleştirildi. Meclis açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay; “Değerli Yönetim Kurulu Başkanım, Kıymetli Meclis üyeleri, Çanakkale Ticaret Odası Temmuz ayı toplantısında bir araya gelmiş bulunmaktan mutluluk duyuyorum.

Değerli üyeler, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Haziran ayına ilişkin açıkladığı tüketici fiyat endekslerine göre, enflasyon beklentilerin üzerinde bir artışla yüzde 1,94 yükseldi. Bu durum özellikle ve tüketici fiyat endeksine de yansıdı. Ekonomi kurmaylarının artan enflasyona ve düşen alım gücüne karşı hamlelerini ivedilikle hayata geçirmelerini bekliyoruz. Üretici maliyetlerinde artış göze çarptı.

Üreticimiz karşılaştığı maliyet artışlarının önümüzdeki aylarda tüketici fiyatlarına da yansıması kaçınılmaz olacaktır. Nitekim Merkez Bankası Başkanımızın da görüşleri bu yöndedir. Plastikten, pamuğa, demirden çeliğe kadar sanayinin ana girdi kalemlerinde yaşanan fiyat artış oranı, kurda son günlerde yaşanan hızlı yükselişin de etkisi ile sanayicimizi zor durumda bırakıyor. Ayrıca bazı hammaddelerin de temininde üreticimiz sorun yaşıyor.

Hükümetimiz bütün bu sorunları çözmek için, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle "Ekonomi Koordinasyon Kurulu" ve "Fiyat İstikrarı Komitesi" isimli iki yeni kurul kurdu. Fiyat istikrar komitesiyle, hammadde sıkıntısı yaşayan esnafın sorunlarının çözüleceğiyle ilgili bir niyet beyanı yapıldı. Bu durumu değerli buluyorum. Salgın nedeniyle ani çıkan arz sıkıntılarına zamanlı bir şekilde müdahale etmenin önem taşıdığını sizlerin huzurunda bir kez daha vurgulamak istiyorum.

Piyasa dinamiklerine uygun yapılan, rekabeti geliştiren ve ekonominin gerçekleriyle uyumlu olan her politika değerlidir.

Kıymetli üyelerimiz, Avrupa Birliği (AB) sınırları içinde kısıtlamasız seyahatlerin yeniden başlamasını mümkün kılan "Dijital Covid Sertifikası" uygulaması yürürlüğe girdi. AB'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu'nun önerisi ile Avrupa dışından gelecek vize sahibi yolcular için de kısıtlamalar yumuşatıldı. Ancak ülkemiz henüz uygulamaya dahil edilmedi. Hollanda ve Belçika, yüksek vaka sayıları nedeniyle "riskli" bölge ilan ettiği Türkiye'ye "zorunlu haller dışında gidilmemesi" uyarısını yineledi. Bu durumun bir an önce düzeltilmesi ülkemizin prestiji açısından önem taşıyor. Umuyorum ki önümüzdeki toplantıda bu karar AB mercileri tarafından tekrar değerlendirilir.

BM'ye bağlı Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) ile Dünya Ticaret Örgütü'nün (UNWTO) yayımladığı rapordaki bazı ayrıntıları sizinle paylaşmak isterim. Salgın nedeniyle turizm gelirlerinin azalmasını, seyahat sınırlamalarının maalesef etkilerinin tahmin edilenden çok daha büyük olacağını rapor bize sunuyor.

En kötü senaryoya göre, küresel çapta uluslararası turist sayısında yüzde 75 düşüş yaşanması halinde, doğrudan turist harcamalarında 948 milyar dolar azalma olacak, ancak bunun ekonomideki gerçek boyutu 2,4 trilyon dolara ulaşacak. Özellikle Türkiye gibi ekonomisi turizme bağlı gelişmekte olan ülkeler açısından tahribatın büyük ve uzun dönemli olması öngörülüyor.

Raporda Türkiye örneği verilerek, ekonomide turizmin payının yüzde 5 olduğu, 2020'de ülkeye giren yabancı turist sayısının yüzde 69 azaldığı belirtiliyor. Bunun doğrudan turizm alanında ekonomide 33 milyar dolar kayba yol açacağı tahmin ediliyor. Yeme-içme, perakende ticaret, iletişim ve ulaşım gibi yan sektörlerle birlikte bu kaybın yaklaşık üç katına çıkarak 93 milyar doları aşacağı vurgulanıyor.

Son olarak malum yaz aylarında canımızı yakan, orman yangınlarına da değinmek istiyorum. Dört tarafı eşsiz güzelliklerle kaplı ülkemizin ormanlarında da binlerce tür yaşıyor. Orman yangınlarıyla doğal mirasımızı kaybetme riskiyle karşı karşıyayız. Umuyoruz ki bu konuda hem ilimizde hem de güzide ülkemizin herhangi bir yerinden yangın haberi almayız. Can damarlarımıza sahip çıkalım.

Kurban Bayramı’nın sizlere ve tüm İslam alemine huzur, barış ve refah getirmesini diliyorum. Allah ibadetinizi kabul etsin.

Sabır göstererek beni dinlediğiniz için teşekkür ederim, şimdi gündem konularına geçebiliriz.”

Temmuz ayı olağan Meclis toplantısında Yönetim Kurulu adına konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “Sayın Meclis Başkanım, Değerli Meclis Üyesi arkadaşlarım, İnşallah bir sonraki toplantıda yüz yüze bir araya gelme dileklerimle sizleri şahsım ve Yönetim Kurulum adına saygı ile selamlıyorum. Geçen ay ki toplantıda yüz yüze olabiliriz hatta yemekli bir toplantı yapabiliriz diye konuşmuştuk ama Osman Başkanım ile de istişare ettik. Yeni varyantlar ve yükseliş riskinden dolayı bu toplantıyı zoomdan yapma kararı aldık. Birbirimizi de özledik inşallah önümüzdeki toplantıları yüz yüze yaparız.

Meclisimizin yeni üyeleri Çetin Durgut ve Kadir Alaylı Bey’lere hoşgeldiniz diyor toplantılarımıza katkı sağlayacaklarına olan inancımı huzurlarınızda iletmek istiyorum. Ayrıca Meclisimize 3 yılı aşkın süredir hizmet veren kendi tasarrufları ile aramızdan ayrılan Hayrettin Çetinkaya ve Fahrettin Ersoy Beylere de verdikleri emek ve destek için teşekkür ediyorum.

Son Meclis toplantımızdan bu yana dolu dolu bir ay geçirdik. Gerek faaliyetler, gerekse tahsilat ayı olması sebebi ile oldukça bereketli bir aydı.

14 Haziran tarihinde Ukrayna Ternopil heyetini ağırladık. Ukrayna Ternopil Valisi Volodymyr Trush, Ukrayna İstanbul Başkonsolosu Oleksandr Gaman, Ukrayna Konsolosu Katerina Pasynchuk, Igor Pasynchuk ve beraberindekiler ile Odamızda bir araya geldik. “Çanakkale Ternopil İşbirliği Mutabakat Muhtırası” imzaladık. Çok verimli bir toplantı oldu ilimizde üç gün geçirdiler. Bu toplantıya vesile olduğu için Ukrayna Fahri Konsolosu aynı zamanda geçmiş dönemde Meclis üyelerimizden Mehmet Işık Bey’e ve ÇASİAD Başkanımız Semih Başaran Bey’e ve tüm ÇASİAD ailesine teşekkür ediyorum. Biz de onları daha yakından tanıdık, onlar şehrimizi daha yakından tanıdılar.

14-20 Haziran tarihleri arasında Sorumlu Emlak Danışmanı Mesleki Yeterlilik Sınavlarını 52 adayın katılımı ile gerçekleştirdik. Buna her ay konuşmalarımda değiniyorum. Çünkü gerçekten bu sınavları ve bu eğitimleri veren Odalar arasında Türkiye sıralamasında en üst yerlerdeyiz.

“TÜM ÇANAKKALE TİCARET VE SANAYİ ODASI AİLESİNİ SIRALARI GELDİĞİNDE AŞI OLMAYA DAVET EDİYORUM.”

Kademeli normalleşme ile birlikte kısıtlamalar yavaş yavaş kaldırıldı. Odamız çalışma saatlerinde de 21 Haziran itibariyle normale döndük. Normalleşmenin sürdürülebilir ve kalıcı olması, tekrar kapanmalara dönmemek hepimizin ortak dileği. İlimizin aşılamadaki durumu bu konuda bizlere umut veriyor ancak tedbirlere uyma konusunda da aynı hassasiyeti göstermemiz gerektiğini unutmamalıyız. Şimdi biliyorsunuz Türkiye’de 3-4 il maviye döndü bunlardan birisi ilimiz Çanakkale. Bu da bir nevi tanıtım arkadaşlar. Turizmle iç içe olan cennet gibi bir ilde yaşıyoruz. Mavi renk güvenilir olduğu anlamına geliyor. Tercih sebebi oluyor bugün Odaya gelmeden önce meydandaki çadıra uğrayıp, T.C kimlik numaramı verip 2. aşımı oldum. Bunun içinde pandemi sürecinde ve bu aşılama sürecinde tüm sağlık çalışanlarımıza gösterdikleri olağanüstü performans ve emek için teşekkür ediyorum. Etrafımızla birlikte tüm Meclisimizi, tüm komitelerimizi, tüm Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası ailesini sıraları geldiğinde aşı olmaya davet ediyorum. Çünkü bu mavi olması Çanakkalemiz için çok önemli, sağlığımız için çok önemli olduğuna inanıyorum.

“DESTEKLER NORMALLEŞME SÜRECİNDE DE BİR SÜRE DEVAM ETMELİ”

Bu süreçte Hükümetimiz tarafından birçok destek açıklandı. Her ne kadar yeterli bulmasak da sağlanan desteklerin normalleşme sürecinde de bir süre devam etmesi konusunu her fırsatta iletiyoruz. Turizmde KDV indirimi desteği 30 Temmuz’a kadar uzatıldı. Nefes kredisinde % 25 ciro kaybı kriteri kaldırıldı.

İlimizin tanıtımı ve marka değerlerimizi ön plana çıkarmak için de ne gerekirse yapıyoruz. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Murat Aydoğdu Bey Bloomberg TV’de canlı yayına konuk oldu. Troya Müzesinde gerçekleştirilen çekimlerde İlimizin yatırım fırsatlarını, güncel konularda görüşlerimizi aktardı. Kendilerine teşekkür ediyorum.

Sosyal sorumluluktan da vazgeçmiyoruz. Biliyorsunuz TOBB’un da desteğiyle yardıma muhtaç vatandaşlarımıza geçtiğimiz Ramazan ayında koli desteği vermiştik. Yine Ramazan ayında Tahsildaroğlu A.Ş. bir miktar peynir yollamıştı biz o peynirleri sağ olsun Fahrettin Ersoy Bey’in deposunda muhafaza etmiştik. Şimdi Kurban Bayramı’ndan önce de bu peynirlere zeytin ve marmelat ilave ederek merkezde muhtarlardan yardım alarak 200 ihtiyaç sahibi haneye dağıtımına başladık. Etrafınızda da ihtiyaç sahibi hane varsa sekreteryamıza başvursun. Kolileme ve dağıtım işlerimiz şuan da devam ediyor.

Geçen ayki toplantımızda bilgi vermiştim. GMKA ve ÇTSO işbirliği ile “Taş Gaste” adlı belgesel programının çekimleri Troya Müzesi, Troya Ören Yeri ve Tevfikiye Köyü’nde gerçekleştirilmişti ve geçtiğimiz Pazar günü NTV’de yayınlandı. Umarım izlemiş ve beğenmişsinizdir. Bu konuda GMKA’nın paydaş olmasını sağlayan GMKA Yönetim Kurulu Başkanı Valimiz Sayın İlhami Aktaş’a teşekkürü bir borç bilirim.

Yine sevindirici bir haber İSO ikinci 500’de 3 Çanakkale firmamız var. Bize kayıtlı olmasa da biz Kale Grubu’nu kimseye bırakmıyoruz, Kale Grubu bizimledir. Kalekim 23. Sırada yer alıyor. Üyelerimiz Altınkılıç 92, Tahsildaroğlu ise 227.sırada. Kendilerine üretim ve istihdama katkılarından dolayı teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum.

7256 sayılı Yapılandırma devam ederken bu arada 7326 sayılı Yapılandırma Kanunu da yürürlüğe girdi. Yapılandırma oranlarımızda Oda olarak çok kötü değil. Tahsilat oranlarımızda Oda olarak beklediğimizden çok daha iyi, o bilgiyi de vermek isterim.

Jandarma teşkilatının 182.kuruluş yıldönümü vesilesi ile İl Jandarma Komutanımız Kıdemli Albay Sayın Tahsin Saruhan Bey’i geçen hafta ziyaret ettik.

Yeni göreve gelen Çanakkale Baro Başkanı Av. Soner Aydın Bey’i ve Yönetim Kurulunu Yönetim Kurulumuz ile birlikte ziyaret ettik ve tebriklerimizi ilettik. Hukuksuz bir ortamda ticaret ve sanayinin olamayacağı konusunda görüşlerimizi dile getirdik. Kendileriyle her türlü ortamda, her türlü işbirliğine de hazır olduğumuzu dile getirdik.

Eximbank Ege Bölge Müdürü Gülom Timurhan ve ve Manisa Şube Müdürü Fatih Ağın Odamızı ziyaret ettiler. Biz Manisa Şubesi’ne bağlıyız, Balıkesir İlimiz de Manisa Şubesi’ne bağlıymış. Üyelerimizin bankanın hizmetlerinden daha etkin yararlanması, mevcut ve potansiyel ihracatçı üyelerimiz ile daha aktif iletişim için bir işbirliği yapması konusunda söz aldık. Gerekirse ofis vereceğimizi de ifade ettik. İhracatçı üyelerimizle tek tek ilgilenecekleri sözünü aldık.

Belarus İstanbul Başkonsolosu Aleksei Shved Yönetim Kurulumuzu ziyaret etti. Kendisinin ikinci ziyareti ilk ziyaretinden sora salgın ortaya çıktığı için pek ilerleyememiştik. İkili ticareti artırmanın heveslisi olduğumuzu kendileri de biz de dile getirdik.

Sayın Meclis Üyeleri, Üyelerimizin, girişimcilerimizin dışarıya açılmaları için bu ziyaretleri ben çok önemsiyorum. Son bir buçuk ayda Odamızı Endonezya- Ukrayna ve Belarus üst düzey temsilcileri ziyaret etti. Ticaret Bakanlığımızın verilerine göre Türk Girişimcilerin yurt dışındaki yatırımları 2020 yılında 43,9 milyar dolara ulaştı. Türkiye’nin ihracatı Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre % 65,7 arttı. Çanakkale’nin ihracatı ise aynı dönemde % 100 arttı. Biz ihracatçı sayımızı son iki yıla göre % 100 arttırdık. Bizim üyelerimizin dünya pazarlarındaki rekabet gücünün artması için, bu fırsatlardan haberdar olması için elimizden geleni yapıyoruz. Ticaret Müşavirlerimiz ile yapılan elektronik sohbetleri sürekli duyuruyoruz. Sizden ricam lütfen bu yaptığımız çalışmaları sizler de sahiplenin ya da en azından takip edin. Biliyorsunuz Odamız bünyesinde ihracatı geliştirme birimi kurduk. Bu konuda nereye ne satmak istiyorsanız arkadaşlarımız size yardımcı olacaktır. Büyükler zaten ihracatı biliyor, nereye ne yapacaklarını o istihbarata sahipler. Ama ihracata sıfırdan başlamak, ihracatın tadını aldıktan sonra da işlerini geliştirmek benim sevdam. Yani biz evet 42 olan ihracatçı sayımızı 97-98’lere çıkardık, her geçen gün de artıyor. Bu da bize mutluluk veriyor Oda Sekreteryası ve Yönetimi olarak. Büyük şirketlerden bahsetmiyorum onlar zaten baş tacımız.

Son Meclis toplantımızdan bu yana 73 üyemiz aramıza katılırken 22 üyemiz kaydını sildirdi ve bugün itibariyle 8149 üyeli büyük bir aileyiz.

Sayın Meclis Üyeleri, Yarın 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü. Ülkemizin geleceğine göz diken demokrasi dışı arayış ve darbe girişiminin 5.yıldönümünde; kararlı tutumu ve demokrasiye sahip çıkma iradesi ile hareket eden, Türkiye Cumhuriyetinde Hakimiyetin Millette olduğunu tüm dünyaya gösteren Aziz Türk Milletine bir kez daha sonsuz teşekkür ve şükranlarımı ifade ediyor, şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.

Önümüzdeki hafta idrak edeceğimiz mübarek Kurban Bayramınızı kutluyor, tüm İslam Alemine ve Ülkemize, üyelerimize sağlık, huzur getirmesini diliyorum. Beni dinlediğiniz için teşekkür ediyor ve saygılarımı sunuyorum.”

Meclis açılış konuşmalarının ardından Genel Sekreter Sema Sandal tarafından, Hesap İnceleme Komisyonu’nun 2021 Haziran ayı mizanı ile ilgili raporu okundu ve 2021 Haziran ayı mizanının tetkik ve onayı yapıldı. Azami Fiyat Tarife taleplerinin görüşülmesinin ardından gündeme gelebilecek konulara geçildi.

Gündeme gelebilecek konularda söz alan Meclis Üyesi Hüsnü Çetin Durgut, “Küçük Sanayi Sitesi ile ilgili görüşlerini dile getirdi.”





İletişim Bilgileri


İsmet Paşa Mahallesi İnönü Caddesi
157/1 - 17010 - Merkez / Çanakkale

Bir Sorunuz mu Var
info@canakkaleburda.com

Remzi CAN


+90 286 210 0101
+90 539 342 6363

İlçe Haberleri


  Merkez
  Biga
  Can
  Eceabat
  Ezine
  Lapseki
  Yenice
  Ayvacik

Haber Kategorileri


  Magazin
  Guncel
  Siyaset
  Ekonomi
  Spor
  Cevre
  Saglik
  Emlak
CopyRight by 2021 Çanakkale Burda, tüm hakları saklıdır.
Çanakkale Web Tasarım