+90 539 342 6363
 
   

  URAL SORDU “21.658 ÖĞRENCİ NERDE YATACAK “

Tarih : 29.08.2022  |  401 defa okundu..
Cumhuriyet halk partisi Çanakkale il Başkanı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin yeni akademik yılında yaşanmasına kesin gözü ile baktığı barınma sorununun masaya yatırdı.



30 bin üniversiteli öğrencinin bulunduğu Çanakkale merkezde KHK ve özel öğrenci yurtlarının yatak kapasitesinin 13 bin 342  olduğunu hatırlatan Ural geri kalan 21 bin 658 öğrenciyi nerede yatıracağız “dedi. 

“EN ÖNEMLİ SORUN BARINMA OLACAK”

Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale İl Başkanı Metin Ümit Ural Türkiye ve Çanakkale gündemini değerlendirmek için CHP İl Binası toplantı salonunda basın toplantısı düzenledi. Toplantıya CHP Merkez İl Genel Meclisi üyeler il yönetim kurulu üyeleri katıldı. CHP İL Başkanı Metin Ümit Ural önümüzdeki dönemde Çanakkale’nin ekonomi harisinde bir başka sorun yaşayacağının altını çizdi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi 2022-2023 akademik yılının başlaması öncesinde üniversite öğrencilerinin ciddi barınma sorunu yaşayacağının altını çizdi. Ural açıklamasın da “ Ülkemizin içinde bulunduğu durumu ve yaşanan sorunları dönem dönem düzenlediğimiz basın toplantıları ile ifade ediyoruz. Bu günlerde öne çıkan en önemli sorun ekonomi. Ekonominin ciddi  sorunlarını her halkımız ve üreticimiz yaşıyor. Asgari ücret brüt 6 bin 471 TL asgari ücretin neti 5 bin 500 TL. Geldiğimiz noktada bugünkü ekonomik koşullarda bir aileye yetmesi imkansız. Görüyoruz ki Çanakkale’de 1+1 45-50 metrekare olan bir evin kirası 3.500 - 4 bin TL sınırına geldiğini görüyoruz. Çanakkale^de3 tüm Türkiye’de olduğu gibi Çanakkale’de de ciddi ekonomik sıkıntılar yaşanıyor ve Çanakkale’de bir sıkıntı daha kısa süre sonra ciddi derecede kendini hissettirecek. Çanakkale’nin bir öğrenci kenti olması nedeni ile önümüzdeki günlerde de öğrencilerin ciddi sorunları ile karşı karşıya kalacak. Bu senede Çanakkale  Onsekiz Mart üniversitesini tercih eden üniversite öğrencileri gelip kayıtlarını yaptırdılar. Peki bu öğrenciler Çanakkale’de nasıl yaşayacaklar. 4 bin TL’ye ev tutabilecekler mi. Çanakkale’deki yurtlar bu öğrenci sayısının tamamına barınma imkanı sağlayabilecek mi.  Kısa süre sonra Çanakkale’nin en önemli sorunlarından bir tanesi üniversite öğrencilerinin barınma sorunu olacak.” ifadelerine yer verdi.  

“ÖĞRENCİLER SOKAKTAMI YATACAK”

Elimizde bulunan ve tedarik ettiğimiz Çanakkale’nin barınma sorunu konusunda çok önemli. Çanakkale Onsekiz Mart üniversitesindeki toplam öğrenci sayısı  50 bin olarak yuvarlayalım. ÇOMÜ’ nun Çanakkale merkezdeki öğrenci sayısı ise 35 bin. Çanakkale’de Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında yatak sayısı kaç. Çanakkale halkı bu sayıyı biliyor mu  Net karamı vermek istiyorum. KYK’ nin Çanakkale’deki yatak kapasitesi 7 bin 468. Bunu ÇOMÜ’ de okuyan öğrencilere oranlarsak her 5 öğrencinin ancak bir tanesi KYK yurdundan faydalanabiliyor. Çanakkale’deki özel yurtlardaki durum ne Çanakkale’de özel öğrenci yurtlarının kapasitesi ne Çanakkale’ de özel öğrenci yurtlarının yatak kapasitesi 5 bin 874. Üniversiteli kız öğrencilerin yatak kapasitesi 3 bin 775. Erkek öğrencilerin yatak kapasitesi 2 bin 99. Yani Çanakkale’de KYK ve özel öğrenci yurtlarının toplan yatak kapasitesi 13 bin 342. Bu yatak kapasitesi ile 13 bin 342 öğrencinin barınma sorununu çözebiliyoruz. Çanakkale merkezde 35 bin üniversite öğrencisi var. 21. 658 öğrenci nerde kalacak  Üniversite öğrencileri sokakta mı yatacak  Çanakkale’de önümüzdeki dönem en büyük sorun bu olacak.

“İLÇELERDE KHK YURDU YOK AMA MESLEK YÜKSEK OKULLARI VAR”

21 bin 658 öğrencinin barınma sorunu, bu öğrencilerin kalacak eve ihtiyaç duyacak olması yani kiralık ev  talep tabi ki Çanakkale’deki konut fiyatlarının da inanılmaz yükselmesine neden oldu. İlçelerdeki üniversite öğrencilerinin de barınma sorununa baktığımızda ÇOMÜ’ nün Ayvacık, Bayramiç, Çan, Ezine Gelibolu, Lapseki ve Yenice’ de Meslek Yüksek okulları var. Bu ilçelerde KYK yurdu var mı Maalesef bu ilçelerde KYK yurdu yok. Buralarda oluşan acı bir şeyi söyleyeyim şu anda üniversiteye çevirdiklerini söyledikleri Çan ilçesine müjde olarak verdikleri  bir bina var ama çan ilçesinde bir tane bile kız öğrenci yurdu yok. Çan’da üniversite öğrencisi kız öğrenciler sokakta mı kalacak. Eğer bir yere fakülte açıyorsanız önce bu okulda bu bölümlerde okuyacak olan üniversite öğrencilerin barınma ve asgari yaşam koşullarını sağlamak zorundasınız.





İletişim Bilgileri


İsmet Paşa Mahallesi İnönü Caddesi
157/1 - 17010 - Merkez / Çanakkale

Bir Sorunuz mu Var
info@canakkaleburda.com

Remzi CAN


+90 286 210 0101
+90 539 342 6363

İlçe Haberleri


  Merkez
  Biga
  Can
  Eceabat
  Ezine
  Lapseki
  Yenice
  Ayvacik

Haber Kategorileri


  Magazin
  Guncel
  Siyaset
  Ekonomi
  Spor
  Cevre
  Saglik
  Emlak
CopyRight by 2021 Çanakkale Burda, tüm hakları saklıdır.
Çanakkale Web Tasarım