+90 539 342 6363
 
   

  KAPYA BİBERİ DOLU VURDU.

Tarih : 26.08.2022  |  462 defa okundu..
KÖYLÜ: KAZANÇTAN GEÇTİM 150 BİN LİRALIK BORCU DÜŞÜNÜYORUM



CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Dünyaca ünlü kapya biberi tarlalarını dolunun vurduğu Yenice’nin Gündoğdu Köyü’nü ziyaretinde, “Toplam perakende satış fiyatı ortalama 170 milyon lirayı bulan ürün, dolu yüzünden çürümeye terkedilmiş. Bölge acilen doğal afet bölgesi ilan edilmeli” diye konuşurken, kiraladığı tarlada bütün ürününü kaybeden bir köylü, “800 bin lira gelir beklerken gelirden geçtim, Tarım ve Kredi Kooperatifine 150 bin lira borcu nasıl ödeyeceğim, onu düşünüyorum. Devlet’ten isteğimiz Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarımızın faizsiz olarak ertelenmesi” dedi.


CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, dolu yağışından en fazla etkilenerek tüm ürününü kaybeden kapya biberleri ile ünlü Yenice’nin Gündoğdu Köyü’nü ziyaret ederek, üreticilerin sorunlarını dinledi. Köylülerle sohbet ederek yaşananlar hakkında bilgi alan Özgür Ceylan, tarlaları da ziyaret ederken, “Yaşanan büyük bir afet. Doluya maruz kalan saha, acilen doğal afet bölgesi ilan edilerek, ayrım yapılmaksızın tüm üreticilerin zararı karşılanmalıdır” dedi. Özgür Ceylan’a bilgi veren köylüler 4 ile 5 bin ton arasında kapya biberinin dolu yağışı nedeniyle zarar gördüğünü ifade ederken, “Ürünün yüzde 90’ı zarar görmüş durumda. Pek çok üretici, kiraladıkları tarlada üretim yaptıkları için ne ÇKS’ye (Çiftçi Kayıt Sistemi) kayıtlı, ne de Tarım Sigortaları var. Zarar çok büyük” diye konuştu.


Kiraladığı tarlada kapya biberi üretimi yapan bir köylü yaşadığı sıkıntıları CHP’li Özgür Ceylan’a anlatırken, “Vekilim ürün geçen sene olmadı. Olan da para etmedi. Bu sene 8-10 liraya satmayı hayal ediyorduk. Ürün de maşallah çok iyiydi. Bir dolu yağdı, bütün ürünümüz gitti. 800 bin lira gelir beklerken gelirden geçtim, Tarım ve Kredi Kooperatifine 150 bin lira gübre, mazot borcunu nasıl ödeyeceğim, onu düşünüyorum. Devlet’ten isteğimiz Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarımızın faizsiz olarak ertelenmesi. Bizim ne ÇKS kaydımız var ne de sigortamız. Ne yapacağımızı bilemiyoruz” diye konuştu.


CHP’li Özgür Ceylan tarlalarda yaptığı incelemede, ürünün dolu yağışı nedeniyle yüzde 99’unun zarar gördüğünü ve tüketilemeyecek durumda olduğunu ifade ederken, üreticiler, “Bu ürünü sadece çürümeye terk edebiliriz. Başka çaremiz yok” diye konuşarak, çözüm istediklerini söyledi.





İletişim Bilgileri


İsmet Paşa Mahallesi İnönü Caddesi
157/1 - 17010 - Merkez / Çanakkale

Bir Sorunuz mu Var
info@canakkaleburda.com

Remzi CAN


+90 286 210 0101
+90 539 342 6363

İlçe Haberleri


  Merkez
  Biga
  Can
  Eceabat
  Ezine
  Lapseki
  Yenice
  Ayvacik

Haber Kategorileri


  Magazin
  Guncel
  Siyaset
  Ekonomi
  Spor
  Cevre
  Saglik
  Emlak
CopyRight by 2021 Çanakkale Burda, tüm hakları saklıdır.
Çanakkale Web Tasarım