+90 539 342 6363
 
   

  SAAT KULESİ MEYDANI, MOTOR PARK MEYDANI OLDU

Tarih : 17.08.2022  |  505 defa okundu..
Kentin En Önemli Meydanı Motor İşgali Altında



Şehirleri tanıtan ve bilinen en önemli yerleri meydanlarıdır.  Bir çok ülkenin tanınmış şehirleri meydanları ile tanınır tarih kokan meydanlar turistlerinde en önemli uğrak yeridir. Çanakkale^de tarihi saat kulesi ile en önemli meydanlarından biri saat kulesi meydanıdır. Eski Çanakkalelilerin Can Saati olarak ifade ettikleri meydan Çanakkale Belediyesinin son düzenlemesinin ardından kentin en önemli  meydanlarından biri,  içinde tarihi saat kulesinin olduğu meydan oldu.
SAAT KULESİ MEYDANI DEĞİL MOTOR PARK MEYDANI OLDU


Yerli ve yabancı turistlerin uyrak yeri olan meydan son dönemde adeta motor istilasına uğramış durumda. Meydanın başından başlayan sağlı solluk hatta ortada park etmiş ve birbiri ardına dizilmiş motorlar adeta meydanda yaya geçişine izin vermiyor. Saat kulesi meydanında bulunan çok sayıda işlerinin paket servis için kullanılan çok sayıda motorun yanı sıra adeta motorpark olan meydan bu nedenle işlevini yerine getiremiyor. Çanakkale’nin önemli simgesi olması gereken saat kulesi motorların geçit vermediği bir yer haline geldi. Saat kulesi meydanına gelen vatandaşlar ” O kadar çok motor var ki bazen meydandan geçmek bile zorlaşıyor. Burası tarihi bir simgenin yer aldığı bir meydan. Bu meydan motorların park alanı değil. Derken meydan çevresindeki paket servis yapmayan  esnaflar ise burası çanakkale2nin tarih kokan simge bir yeri. Saat kulesi meydanı son zamanlarda motor park olarak anılıyor. Ve ne yazık ki motor parkları her geçen gün artıyor. Bu alanda paket servis yapan işletmeler var onlara küçük bir alan oda meydanın en kıyı köşesinde bu alana gelen yerli ve yapancı turistlerin geçişini engellemeyecek ve fotoğraf karelerinde çıkmayacak bir alana alınabilir. Önlem alınmazsa burası “Saat Kulesi Meydanı” değil “Motor Park Meydanı“ olacak” dediler.  
ŞEHRİN EN ÖNEMLİ TARİHİ ŞİMGESİ SAAT KULESİ


Çanakkale’de 1896 yılında Sultan 2. Abdülhamid döneminde zamanın İtalyan Fahri Konsolosu Emilie Vitalis’in maddi katkıları ile Sancakbeyi Cemil Paşa tarafından yaptırılan ve Türkiye'de sayıları birkaç tane kalan tarihi saat kulesi, Çanakkale’nin en önemli şimgeleri arasında bulunuyor. 1896 yılında sahile yakın bölgede denizden de rahatlıkla görünebilecek şekilde yaptırılan Çanakkale Saat Kulesi zaman içerisinde şehrin simgesi haline geldi. Tarihi Çanakkale Saat Kulesi şehre gelen yabancılara kılavuzluk eden bir binaydı. 1896 yılında yapılında yaptırılan tarihi saat kulesinin saati ise Almanya’da özel olarak imal edilerek Çanakkale’ye getirilip kuleye monte edilmişti. Kule halkın saat ihtiyacını da karşılayan bir yapıydı. 1945 yılında saat kulesinin gerek yelkovanı, gerek akreplerinin çalışması, gerekse rakamların muntazamlığı Çanakkale’ye yakışır şekildeydi. Bu saat ile ilgilenen bir memur dahi görevliydi. Bu memur  belirli günlerde saatin bakımını yapardı. Çocuklarda saati kurmaya çıkan memurun kulenin büyük kapısını açtığında etrafında toplanır ve onun demir merdivenlerden yukarıya çıkışını seyrederdi. Ancak 1951 yılından itibaren belediye saat kulesine fazlaca bakmaz oldu. Üzerine bir de 1953 depremi oldu. Bu depremde kulenin çatı kısmı yıkıldı. 1953 yılında depremden sonra yapılan restorasyon saat kulesini adeta kuşa çevirdi. Saat Kulesinin her yüzündeki saatler diğerini tutmamaya başladı. Bu da çok eleştiri konusu oldu. Bu ihmalkarlık sebebiyle saati olmayan yabancı ve yolcular, hatta çalışan vatandaşlar bu saate göre işini ayarlamak istediklerinde saat yanlış gösterdiği için aldanıyorlardı. Daha sonraki yıllarda orijinal saat onarıldı ve gerçek kimliğine büründü.


Günümüzde de 124 yıllık bir geçmişe sahip olan tarihi saat kulesinin tepe kısmında yer alan taşların bir kısmı doğa koşulları sebebiyle kısa bir süre önce yere düşmeye başladı. Bunun üzerine bölgede önlem alan Çanakkale Belediyesine bağlı Etüt ve Proje Müdürlüğü ekipleri Koruma Uygulama ve Denetim Büroları (KUDEB) denetiminde tarihi saat kulesinin tepe kısmından yere düşen taşların bulunduğu bölgede bakım yaparak bu alanda aslına uygun bir şekilde tadilat gerçekleştirdi.





İletişim Bilgileri


İsmet Paşa Mahallesi İnönü Caddesi
157/1 - 17010 - Merkez / Çanakkale

Bir Sorunuz mu Var
info@canakkaleburda.com

Remzi CAN


+90 286 210 0101
+90 539 342 6363

İlçe Haberleri


  Merkez
  Biga
  Can
  Eceabat
  Ezine
  Lapseki
  Yenice
  Ayvacik

Haber Kategorileri


  Magazin
  Guncel
  Siyaset
  Ekonomi
  Spor
  Cevre
  Saglik
  Emlak
CopyRight by 2021 Çanakkale Burda, tüm hakları saklıdır.
Çanakkale Web Tasarım