+90 539 342 6363
 
   

  TROİA’NIN KAHRAMANLARI TUALLERE YANSIDI

Tarih : 12.08.2022  |  540 defa okundu..
“İphigenia” Sergisi Sanatseverler İle Buluştu



Çanakkale Belediyesi  59. Troia Festivali Kapsamında İlk sergi sanatseverler ile buluştu Troya Savaşının başlamasındaki kilit isimlerinden biri olan “İphigenia” ’nın hikayesinden yola çıkan Ulusal ve Uluslararası sanatçıların oluşturduğu eserler  “İphigenia” sergisi ile sanatseverlerle buluştu. Sergi 13 Ağustosa kadar açık kalacak. 
TROİA’ NIN HİKAYESİ TUALLERE DÖKÜLDÜ
2017 yılında Ankara'da klasik ve çağdaş sanatı sanatseverler ve koleksiyonerlerle buluşturmak amacıyla ile kurulan  Mira Koldaş Art Galeri,  düzenledikleri sergiler ve çalışmalarla bir çok şehirde tarihe ve geçmişe dokunan sereler ortaya koydu. Mersin ve Hatay’ın ardından Çanakkale için de bir koleksiyon hazırlayan  Mira Koldaş ve ekibi, Troya’dan esinlenerek  bir galeri oluşturdu. Çanakkale’nin Mitolojik havasından yola çıkan sanatçılar, İphigenia  koleksiyonunu oluşturdu. İphigenia Agamemnon’un  kızıdır. Menelaos ile evlenmek üzere olan Helen Paris ile Troya’ya kaçmıştır.  Bunu öğrenen Sparta Kıralı Menelaos, sefere çıkmak ister.  Ancak çeşitli nedenlerle sefer iki yıl gecikir.  Agamemnon önderliğinde Ordu iki yıl toplansa da  Agamemnon  Artemis’in kutsal saydığı geyiği öldürdüğü için rüzgar çıkmaz bu nedenle gemiler de yola çıkamıyordu.  Pek çok kuşun kurban edilmesine rağmen kehanet kalkmıyor, rüzgar esemiyordu.  Kahinler kehanetin ancak Agamemnon’un kızı İphigenia’nın kurban edilmesi ile kalkabileceğini söylediler.  Bunun üzerine İphigenia kurban edilmeye karar verilir.  İlk başlarda dirense de İphigenia sonradan hayatını feda eder. 
TROİA’ NIN BİR KAHRAMANI RESMETTİK
İphigenia’nın hikayesinden esinlenen sanatçılar “İphigenia” koleksiyonunu oluşturdu.    Mira Koldaş, Aslı Sinman Kutluay, Şükrü Aslışen, Evrim Özeskici, Tuba Batu ve Uğur Halıcı’nın eserlerinin yer aldığı “İphigenia”  sergisi Çanakkale Belediyesi 59. Troia festivali kapsamında açılan ilk sergi oldu.  Devlet Güzel Sanatlar Galerisinde , sanatseverlerin beğenisine sunulan 30’dan fazla eserin yer aldığı sergiye ilgi de yoğun oldu.  Sergi Hakkında bilgiler veren Küratör  Berna Demirhan “59. Uluslararası Troia Festivali kapsamında ikinci İphigenia sergisini açmış olduk.  Çanakkale’nin kültür sanat anlamındaki en kapsamlı festivalinde biz de yer almış olduk.  Ustalar, yerel sanatçılar  uluslararası sanatçılar üzerine hep beraber  çalıştığımız bir galeri olan Mira Koldaş Sanat Galerisi olarak Çanakkale’nin tarihine dokunmak istedik.  Sergimizde oluşturduğumuz eserlerle  oradaki  yaşamı canlandırmak amacı ile  çalışmalar yapıyoruz.  Daha önce de Hatay’da Uluslararası  sanatçılarla yaptığımız bir sergi açmıştık, Troia Festivali Kapsamında Çanakkale’deyiz. Şimdi de Mardin için bir proje hazırlıyoruz. Yine sanatçılarımızla yaptığımız çalışmalar çok keyifli olacak.  Her bölgede yaptığımız bu projeyi bir şehir gibi düşünüyoruz aslında,  sonrasında Çanakkale’yi seçmiş olduk.  Madamın Yeri olan bu galeri de çok keyifli bir mekan.  Ambiyansı ile de Sergiye çok uygun bir yerdi.  Troia Festivali kapsamında da Çanakkale Belediyesinin destekleri ile burada sergimizi açmış olduk.  Sergimizin ismini de İphigenia koyduk. Çünkü Troia demişken, troia ile ilgili bir kahraman ile anılmak istedik” dedi. 
ULUSLARARASI BAŞARILARA SAHİP SANATÇILARIN ESERLERİ YER ALDI
MİRA KOLDAŞ
“İphigenia” sergisinde Ülkemizin yanı sıra dünyanın bir çok ülkesinde serlerini sergileyen sanatçıların eserleri de yer aldı. Sergide eserlerine yer veren sanatçılardan bir tanesi olan aynı zamanda Galerinin de kurucusu Mira Koldaş, Ankara’nın genç kuşak ressamlarından biri olarak tanınıyor. Ülkemizi yurtdışında da temsil eden Koldaş,  4 yıl boyunca dar gelirli ailelerinin çocuklarına resim ve sanatı sevmeleri için projelerde gönüllü olarak çalıştı. Gençleri sanata yönlendirme çalışmalarına devam eden Mira Koldaş, yurt içi ve yurt dışında bir çok özel koleksiyona sahip.
ASLI SİNMAN KUTLUAY
Galeriye katılan ve sergide eserleri bulunan bir başka isim ise  Aslı Sinman Kutluay oldu.  10 yaşındayken Hindistan’da katıldığı Shankar’s  Uluslararası Resim Yarışmasında  kazandığı gümüş madalya ile sanat dünyasına girer girmez ismini yazdıran Kutluay, 2007’den bu yana New York, Toronto, Londra, Paris, Brüksel, Berlin, Milano, Floransa, Seul, Singapur gibi ülkelerde dünya çapında sergilere katıldı. Eserleri ile sanatseverlerin beğenisini toplayan Aslı Sinman Kutluay, Çanakkale sergisinde de eserlerine yer verdi. 
EVRİM ÖZESKİCİ
Katılımcılardan birisi de Uluslararası tecrübesi olan bir başka isim Evrim Özeskici oldu.  200’den fazla uluslararası sergide eserleri sergilenen Özeskici, Amerika, İspanya, Ukrayna, Sırbistan, Bulgaristan, Polonya, Romanya, Finlandiya, Letonya, Romanya, Macaristan,  İtalya ve Fransa gibi ülkelerde koleksiyonlarda yer alıyor.  Özeskici, ‘İphigenia’ sergisi için de özel koleksiyonlar hazırladı. 
TUBA BATU
“İphigenia” sergisinde Uluslararsı başarı yakalayan sanatçıların yanı sıra ulusal ve yerel  sanatçıların eserlerine de yer verildi.  Sergiye seramik heykelleri ile katılan isimlerden bir tanesi de ÇOMÜ El Sanatları Bölümünde Doçent olarak görev yapan Tuba Batu oldu. Kişisel sergilerinin yanı sıra Ulusal ve uluslararası bir çok sergide eserleri ne yer verilen ve sanatseverler tarafından beğenilen Tuba Batu, eserleri ile “İphigenia” sergisine katıldı.
UĞUR HALICI
Sıradışı çizimleri, Stilize kadın figürleri ve soyutlanmalara odaklı tablolar çizerek, sanatseverleri farklı bir yolculuğa çıkaran Uğur Halıcı, “İphigenia” sergisinde de eserlerinden söz ettirdi. Koleksiyona özel hazırladığı eserleri ile Halıcı, tablolarında tarih öncesi kadın idollere gönderme yaparak, sanatseverleri  heyecanlandırdı. 
ŞÜKRÜ ASLIŞEN
“İphigenia” sergisine tabloları ile katılan Şükrü Aslışen ise resimlerinde haksızlığa uğrayan, hakkı gasp edilen,  orantısız baskıları ve  zulümlere maruz kalan insanları ele aldı. Aslışen, hayatta olan olumlu ya da olumsuz şeyleri  sanat diliyle  tablolarına işledi. 






İletişim Bilgileri


İsmet Paşa Mahallesi İnönü Caddesi
157/1 - 17010 - Merkez / Çanakkale

Bir Sorunuz mu Var
info@canakkaleburda.com

Remzi CAN


+90 286 210 0101
+90 539 342 6363

İlçe Haberleri


  Merkez
  Biga
  Can
  Eceabat
  Ezine
  Lapseki
  Yenice
  Ayvacik

Haber Kategorileri


  Magazin
  Guncel
  Siyaset
  Ekonomi
  Spor
  Cevre
  Saglik
  Emlak
CopyRight by 2021 Çanakkale Burda, tüm hakları saklıdır.
Çanakkale Web Tasarım