+90 539 342 6363
 
   

  SEMİZOĞLU: “ENERJİ MALİYETLERİ TÜM KESİMLERİN REKABET GÜCÜNÜ KIRIYOR, TÜKETİCİYİ ZORLUYOR.”

Tarih : 20.04.2022  |  323 defa okundu..
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu artan enerji maliyetlerinin üretimi etkilediğini enerji fiyatlarındaki artışa önlem alınmazsa üretim kapasitelerinin düşeceğini söyledi.



 Tüm dünyada artan enerji maliyetleri, Ülkemizde de etkisini gösteriyor. Yapılan son zamlarla birlikte özellikle enerji yoğun sektörler başta olmak üzere sanayicilerin rekabet avantajlarını kaybetme riski ile karşı karşıya olduklarını belirten Semizoğlu: “Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi ile daha da artan enerji fiyatları, enerji ihtiyacının neredeyse tamamını ithalatla karşılayan Ülkemiz için birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Doğalgazdaki  fiyat artışları sanayiciyi, ihracatçıyı zorluyor. 2021 başından bu yana sanayide kullanılan doğalgaz ve elektrik fiyatlarındaki  yükseliş çok ciddi maliyet artışlarına yol açtı. Bu maliyet artışının piyasalara yansımaması mümkün değil. Sanayinin tükettiği doğalgazın fiyatı 2021 başından bu yana % 568, elektriğin ise % 323 arttı. Enerji fiyatlarındaki küresel artışı söz konusu dönemde TL'de yaşanan değer kaybı da tetikledi.” dedi.


ÖNLEM ALINMAZSA ÜRETİMDE CİDDİ DÜŞÜŞLER OLACAK


Semizoğlu değerlendirmesinin devamında şu cümlelere yer verdi. ”Gerek üretici, gerek tacir ve gerekse esnaflarımız ile sürekli görüşüyorum. Meclis Üyemiz ve aynı zamanda İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği Başkan Vekili  Ferdi Erdoğan, doğalgaz ve elektrik fiyatlarına yapılan zamların rekabet ettiğimiz ülkelerin ortalamasının çok üstünde bir maliyete ulaştığını, destekleyici yönde düzenlemeler ve teşvikler olmazsa kapasite kullanım oranlarında önümüzdeki dönemlerde ciddi düşüşler yaşanacağını belirtiyor. İç piyasada da sanayicinin kar marjlarında ciddi düşüş var. Sanayicimiz vadeli satış, doğalgazda KDV indirimi, finansman maliyetlerinin desteklenmesi, işletme sermayesi desteği gibi çözümler ile  kısa süreli bir nefes aldırılmasını bekliyor. Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı ve üyemiz Adnan Aslan ise, sadece Nisan ayında gelen zamla çelik sektörünün ton başına doğalgaz maliyetinin  35-40 dolar arttığını; elektrik zammı da eklediğinde maliyet artışının ton başına 50 dolara ulaştığını,  bu zamların peyderpey yapıldığında etkisinin bu kadar kötü olmayacağını ancak birden bu kadar yüksek oranda artırılınca öngörülmeyen durumlarla karşılaştıklarını ifade ediyor. İç piyasada satış yapan üyelerimiz de maliyet artışı ile birlikte ürün tedariğinde de zorluk yaşıyor. Kapasite kullanım oranlarında düşüş olması halinde tedarik daha da zorlaşacaktır. Enerji yoğun sektörde üretim yapan çimento, çelik, inşaat malzemeleri gibi sektörlerin maliyetlerindeki bu öngörülmeyen artışlar,  inşaat sektörünün  pek çok alt kolu da beslediği için hepsine yansıyor. Çarpan etkisi çok fazla. Üretici,  tacir ve tüccar, hizmet sektörü, küçük esnaf işletmeleri ve tüketiciye kadar her kesimi olumsuz etkileyen enerji maliyetlerine karşı,  dışa bağımlılığımızı azaltacak alternatif ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelme, verimli kullanım için gerekli tedbirlerin alınması bizlerin üretecekleri çözümlerdir. Devletimizin de gereken desteklerle bu çözüm sürecini kolaylaştırması beklenmektedir.” dedi.





İletişim Bilgileri


İsmet Paşa Mahallesi İnönü Caddesi
157/1 - 17010 - Merkez / Çanakkale

Bir Sorunuz mu Var
info@canakkaleburda.com

Remzi CAN


+90 286 210 0101
+90 539 342 6363

İlçe Haberleri


  Merkez
  Biga
  Can
  Eceabat
  Ezine
  Lapseki
  Yenice
  Ayvacik

Haber Kategorileri


  Magazin
  Guncel
  Siyaset
  Ekonomi
  Spor
  Cevre
  Saglik
  Emlak
CopyRight by 2021 Çanakkale Burda, tüm hakları saklıdır.
Çanakkale Web Tasarım