+90 539 342 6363
 
   

  Öğretmen Okulları Kuruluş Sergisi Açıldı

Tarih : 24.03.2022  |  317 defa okundu..
Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Dernek başkanı Prof. Dr. Osman Demircan ve Öğretmen emeklisi Rıdvan Yüce Öğretmen Okullarının kuruluşunun 174. yılı nedeniyle Yazar Sanatçı evinde sergi açtılar.



Emekli öğretmen Rıdvan Yüce: ''Öğretmen Okulları ve Köy Enstitüleri bilmeyi, öğrenmeyi, düşünmeyi, soru sormayı ve aklını kullanmayı öğretiyordu. Dalında olgunlaşan zeytinler gibi geleceğimiz olan çocuklarımızı oldukları yerde yetiştirmeyi, bilgilerini çevreye, bölgeye, ülkeye ulaştırmayı ve dünyadaki insanlarla buluşturmayı amaçlamıştı. Değerlerimizi unutmadan, geleceğe barış içinde bir yol çizilmesi gerekiyordu.
Kültürümüzde dilden dile, telden tele, gönülden gönüle ve nesilden nesile yeni kuşaklara aktarılan mani, türkü ve oyunlarımızla bütünleşen kendimize özgü bir çok giyim kuşam çeşidi vardır. Halkın kaybolmaya yüz tutmuş yaşam değerleri arasında, yeni umut arayışları olan yapıları göz önüne sermek ve Eski Köy okulları fotoğraf sergisine destek anlamında geleneksel halk giysilerini de göstermek istedik. En azından Kale-i Sultaniye’den günümüze elde tutabildiğimiz ve koruyabildiğimiz insan yaşamında önemli ve ön sıralarda yer alan giysi örneklerini sunmak istedik. 
Geçmişimizi geleceğe taşıyan, her topluluğun özelde kendini ifade eden giysiler, özünü, yaşanmışlığını, oya ve işlemelerine yansıtmış farklı kültür mozaiğini koruyarak halkların barış içinde yaşamayı, dünyamız var olduğundan bu yana sürdüregelmiştir. Bunun yanında dünyamız, yönetenlerin büyük çıkarlarına hizmet eden (haklı savaşların dışında),  topluma ölüm, yoksulluk ve acı getiren savaşlar da görmüştür. 
Sergimizin tarihinin 16 Mart Öğretmen Okulları kuruluşu ve 18 Mart Çanakkale Zafer haftasında olması da çok önemlidir. 
107 yıl önce Cevat Paşa “Geçemeyecekler…Geçemediler…Gittiler…” demişti. Buradan dünya tarihi, ülke tarihi ve bölge tarihi adına ders çıkarılması gerekir.
Bu konuda kısa bir anektod olarak; 1983 yılında ülkemize gelen, eğitim sistemimizi inceleyen Japon uzmanlar bizim için “Milli ruh yok!” demişlerdir. Zamanın T.C. başbakanının “Nasıl” sorusu üzerine, “Biz okula başlayan çocuklarımıza milli ruh şoklaması yaparız. Hızlı trene bindirir, dev fabrikalarımızı teknoloji merkezlerimizi gezdiririz. Böylece ülkemizin gücünü gösterir, sonra da bu yavrularımızı alır, Hiroshima ve Nagazaki’ ye götürürüz. Orada atom bombası atılan, yıllardır ot bitmeyen alanları gösterir ve deriz ki; eğer biz bilinçlenmez ve az önce gördüğümüz teknolojiye sahip olmak için çalışmazsak sonumuz böyle olur. “ Bizim bürokratlardan biri atılır. “Ama bizim Hiroshimamız yok ki!” Japon uzmanın cevabı tokat gibi, “Sizin Çanakkaleniz on Hiroshima eder.” der.
18 Mart 1915 Deniz ve Kara Savaşları,  Çanakkale’yi geçilmez kılan Yüce Önder Mustafa Kemal Atatürk ile şehitlerimiz ve gazilerimizi unutmadan minnetle anıyoruz. Bugün de anmakla kalmayarak, o günleri anlıyoruz ve onlara layık olmaya çalışıyoruz. 
Bugünden önce, bugün ve yarın paylaşım savaşlarını unutmayanlara teşekkürler. 


Rıdvan YÜCE





İletişim Bilgileri


İsmet Paşa Mahallesi İnönü Caddesi
157/1 - 17010 - Merkez / Çanakkale

Bir Sorunuz mu Var
info@canakkaleburda.com

Remzi CAN


+90 286 210 0101
+90 539 342 6363

İlçe Haberleri


  Merkez
  Biga
  Can
  Eceabat
  Ezine
  Lapseki
  Yenice
  Ayvacik

Haber Kategorileri


  Magazin
  Guncel
  Siyaset
  Ekonomi
  Spor
  Cevre
  Saglik
  Emlak
CopyRight by 2021 Çanakkale Burda, tüm hakları saklıdır.
Çanakkale Web Tasarım