+90 539 342 6363
 
   

  NUSRET MAYIN GEMİSİ TARİHİ ANI YENİDEN YAŞATTI

Tarih : 10.03.2022  |  356 defa okundu..
Nusret Mayın Gemisinin Karanlık Limana 26 Mayın Döşemesi Canlandırıldı



Çanakkale Deniz Savaşları’nın başrol oyuncularından biri olan Nusret Mayın Gemisi’nin tarihi mayın döküşünü anma ve seyir töreni 107. yıldönümünde de gerçekleştirildi. TCG Nusret Mayın Gemisi, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi törenleri kapsamında 8 Mart Salı günü saat 07.15’de Çanakkale Deniz Müzesi iskelesinden hareket etti. Nusret Mayın Gemisi’nin 8 Mart 1915 tarihinde Erenköy Koyu’nda oluşturduğu mayın hattı sayesinde, 18 Mart’ı bir deniz zaferine dönüştürmesi sebebiyle her sene düzenlenen çelenk töreni gerçekleştirildi. Tarihi mayın döküşünü anma çelengini denize bırakma törenine, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, 2'nci Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yaldız ve Çanakkale Boğaz Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Belediye Başkan Vekili Hüseyin Canpolat, İl Jandarma Komutanı Jandarma  Kıdemli Albay Tahsin Saruhan, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman ve Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanı Sahil Güvenlik Yüzbaşı Ercan Oran katıldı. Törende, TCG Nusret Mayın Gemisi’nin komutanı Yüzbaşı Arda Kesici konuşma gerçekleştirdi. Yüzbaşı Arda Kesici yaptığı konuşmada, ”Çanakkale Savaşları'nın ilk aşamasını oluşturan 18 Mart Deniz Zaferi, Dünya Harp Tarihine mal olmuş bir kahramanlık destanıdır. Bu zaferin kazanılmasında kuşkusuz en büyük pay, Kahraman Nusret Mayın Gemisi'ne aittir. Çanakkale Boğazı'nda ilk mayın hattının oluşturulduğu 4 Ağustos 1914 tarihinden 8 Mart 1915 sabahına kadar, Boğaz'ı yabancı savaş gemilerinin geçişine kapatmak maksadıyla, Çanakkale Mayın Grup Komutanlığı bağlısı Selanik, İntibah, Samsun ve Nusret Mayın gemileri tarafından toplam 377 mayından oluşan 10 mayın hattı tesis edilmiştir." dedi.
NUSRET MAYIN GEMİSİ SAVAŞIN KADERİNİ DEĞİŞTİREN 26 MAYINI 8 MAYIS SABAHI KARANLIK LİMANA DÖŞEDİ


Yüzbaşı  Kesici konuşmasının devamında şunları söyledi. "Çanakkale Boğazı girişinde bulunan tabyaların bombardıman edildiği 3 Kasım 1914 tarihinden itibaren. İtilaf Donanması'nın Çanakkale Boğazı'ndaki keşif... Bombardıman ve mayın tarama faaliyetleri: personeli denizci olan Baykuş Bataryası'ndan gözlenmiş, bu gözlemler sonucunda düşman donanmasının manevra yapmak için boğazın en geniş yeri olan Erenköy Koyu'na yönelerek boğazı terk ettikleri tespit edilmiştir. Baykuş Bataryası’nın verdiği raporlar değerlendirildiğinde Erenköy Koyu'nda tesis edilecek bir mayın hattının düşman üzerinde sürpriz etkisi yaratacağı düşünülmüştür. 11'inci mayın hattının, diğer 10 mayın hattından farklı olarak kıyıya paralel, gemilerin manevra hattına dik olarak oluşturulmasına karar verilmiş ve bu hat için 26 mayının yeterli olduğu değerlendirilmiştir. Bu hatta kullanılacak mayınlar İstanbul'dan Selanik Mayın Gemisi ile 2 Mart 1915 tarihinde Çanakkale'ye getirilmiş ve gerekli bakımları yapılarak Nusret Mayın Gemisi'nin güvertesine yüklenmiştir. Hafif sisli ve yağışlı 8 Mart sabahı saat 05.00'te Yüzbaşı Hakkı Bey'in komutasında Nara'dan avara eden Nusret, Anadolu kıyısını izleyerek seyre başlamış ve Boğaz'ı kapatan mayın hatları arasından emniyetle geçerek şu anda bulunduğumuz noktaya varmıştır. Nusret Mayın Gemisi, tam 107 yıl önce bu an, güvertesinde bulunan 26 mayını, ilerlemekte olduğumuz rota üzerinde ve aralarında yüzer metre olacak şekilde, deniz seviyesinin 4,5 metre altına dökmüştür. Bacasından mümkün olduğunca az duman çıkartmak için önlem alan Nusret, hiçbir Müttefik karakol gemisi tarafından tespit edilmeden 08.00'de Çanakkale önlerine demirlemiştir. Saat 10.00'a kadar süren sis ve yağmur, geminin Çanakkale Boğazı girişinde bulunan düşman karakol gemileri tarafından görülmesini engellemiştir. Rumeli Mecidiye Tabyası'nda bulunan Seyit Onbaşı'nın tek başına sırtında taşıyarak namluya sürdüğü 215 okkalık mermi, İngilizlerin en büyük savaş gemilerinden biri olan Ocean zırhlısının dümenini vurmuş ve bu durum düşman gemilerinin nizamını bozmuştur. Böylece 18 Mart 1915 günü, Kahraman Türk Topçusunun da desteği ile Nusret'in döşediği 11'inci hattı oluşturan 26 mayına çarpan Bouvet, Irressistible ve Ocean zırhlıları batarken; Galuois, Suffren ve Inflexible zırhlıları ise ağır yara alarak savaş dışı kalmıştır. Böylece 18 Mart 1915 günü, İtilaf Donanması için bir hezimet iken, Boğazın Kahraman savunucuları için önemli bir deniz zaferi olarak tarihe geçmiştir. 18 Mart 1915 günü uğradıkları mağlubiyet neticesinde Çanakkale Boğazını denizden geçemeyeceklerini anlayan İtilaf Devletleri, 25 Nisan 1915 günü Seddülbahir ve Arıburnu Cephelerine asker çıkarmak suretiyle kara muharebelerini başlatmışlardır. Ancak bu girişimlerinde de amaçlarına ulaşamayarak 3/9 Aralık 1915 gecesi Seddülbahir Cephesini, 19/20 Aralık 1915 gecesi ise Arıburnu Cephesini boşaltmışlardır."
DENİZ ZAFERİNİN KAZANILMASINDA BÜYÜK ROL OYNADI


Yüzbaşı Arda Kesici konuşmasının sonunda Nusret Mayın Gemisi'nin Erenköy Koyu'na kurduğu engel, Çanakkale'de büyük bir zafer kazanılmasını sağlamış ve tarihin akışını değiştirmiştir. Yüzbaşı Hakkı Bey'in komuta ettiği Nusret'in büyük katkısıyla kazanılan bu zafer; Türk askerine moral, Türk milletine sevinç kaynağı olmuştur. Müstahkem Mevki Komutanı Cevat Paşa, bu zaferi şu sözlerle ifade etmiştir: ‘Gittiler, geçemediler, geçemeyecekler... Çanakkale Boğazı girişine yığılmış İtilaf Devletleri armadasından gizlenip 18 Mart Zaferi'ni hazırlayan mayınları döken, efsaneleri öyküleştiren bu korkusuz denizcilerden Nusret Mayın Gemisi Komutanı Yüzbaşı Hakkı Bey, 14 Eylül 1915'te, bu harekâttan altı ay sonra kalp rahatsızlığı nedeniyle vefat etmiştir. Binbaşılık rütbesinden emekli olan Mayın Grup Komutanı Nazmi Bey de 5 Mayıs 1940 günü hakkın rahmetine kavuşmuştur. Bu muhteşem asker, şimdi Aşiyan Mezarlığı'nda huzur içerisinde yatmaktadır. Sözlerimi bitirirken, Türk Denizcileri olarak Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşlarını, kutsal vatan toprağının bütünlüğü ve güvenliği uğrunda canlarını feda eden aziz şehitlerimize, ebediyete intikal eden kahraman gazilerimize ve Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına Allah'tan rahmet diliyor her birini minnetle yâd ediyor, hayatta olan kahraman şehit ve gazilerimizin kıymetli ailelerine saygı ve şükranlarımı sunuyorum” ifadelerine yer verdi. Mayın hattı üzerinden geçerken; anma çelengi Vali İlhami Aktaş, 2. Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yaldız ve Boğaz Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit tarafından denize bırakıldı. Vali Aktaş’ın, TCG Nusret’in Şeref defterini imzalamasının ardından tören sona erdi. Nusret Mayın Gemisi karaya yaklaşırken, Çanakkale Boğaz Komutanlığı Bando Komutanlığı takımı, çaldıkları marş ile Nusret Mayın gemisini karşıladı.





İletişim Bilgileri


İsmet Paşa Mahallesi İnönü Caddesi
157/1 - 17010 - Merkez / Çanakkale

Bir Sorunuz mu Var
info@canakkaleburda.com

Remzi CAN


+90 286 210 0101
+90 539 342 6363

İlçe Haberleri


  Merkez
  Biga
  Can
  Eceabat
  Ezine
  Lapseki
  Yenice
  Ayvacik

Haber Kategorileri


  Magazin
  Guncel
  Siyaset
  Ekonomi
  Spor
  Cevre
  Saglik
  Emlak
CopyRight by 2021 Çanakkale Burda, tüm hakları saklıdır.
Çanakkale Web Tasarım