+90 539 342 6363
 
   

  ÇANAKKALE’DE 1 MAYIS ÇOŞKUYLA KUTLANDI.

Tarih : 02.05.2023  |  590 defa okundu..
1 Mayıs işçinin emekçinin bayramı, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de 1 Mayıs düzenlenen etkinlikler ile kutlandı. Emekçilerin sorunlarının çözülmesi için isteklerini dile getirdiği 1 Mayıs’ın Çanakkale’deki kutlama adresi Cumhuriyet Meydanı oldu. Eski Salı Pazarı mevkiinde toplanan sendikalar, STK’lar ve siyasi partiler Salı Pazarı mevkiinden Cumhuriyet Meydanına yürüdüler.



7’DEN 77’YE 1 MAYIS KORTEJİNDE YER ALDILAR

Tüm Dünya bugün 1 Mayıs İşçi Bayramını kutladı tüm Türkiye’ de çoşku ile kutlanan 1 Mayıs işçi Bayramı Çanakkale’de de çoşkulu görüntülere ev sahipliği yaptı. Eski Salı pazarı mevkiinde toplanan sendikalar, sivil topluk örgütleri ve siyasi partiler sat 12.30 da Salı pazarından 1 Mayıs kutlamasının yapılacağı Cumhuriyet Meydanına doğru yürüyüşe geçti. 1 Mayıs kortejine Bir dizi ziyaret için Çanakkale’de bulunan demokrat Parti genel Başkanı Gültekin Uysal, CHP Çanakkale Milletvekili adayları İsmet  Güneşhan, İyi Parti Çanakkale 1. Sıra Milletvekili Adayı Rıdvan Uz, CHP 3. Sıra Milletvekili adayı Yeşim Karadağ,  CHP 4. Sıra Milletvekili adayı Tuğberk Güzel,  Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan,  CHP Çanakkale İl Başkanı Sabiha Koçer, İyi Parti Çanakkale İl Başkanı Selehattin Yıldızlar, Gelecek Partisi Çanakkale İl Başkanı Vahap Özsüer, CHP Merkez İlçe Başkanı Süleyman Erte, sendikaların Çanakkale şube üyeleri, Sivil toplum örgütleri katıldı. 1 Mayıs kortejinde emekçiler bayrakları açtı,  üzerinde mesajların bulunduğu dövizler ve “Yaşasın 1 Mayıs solanları” ile Cumhuriyet Meydanına yürüdü. Korteje, emekli sendikalarının üyeleri de, anneleri babaları ile korteye katılan bebek arabasındaki bebekler ve çocuklarda yer aldı. Kortej yürüyüşünü 1 Mayıs kutlamalarının yapılacağı Cumhuriyet Meydanında sona ererken cumhuriyet meydanında günün anlam ve önemini belirten konuşmalarda KESK dönem sözcüsü Tüm Bel Sen Çanakkale Şube Başkanı Bülent Barın Cumhuriyet Meydanında yaptığı konuşmada “Kapitalizmin kar hırsı, iktidarın rant politikaları nedeniyle sonuçları çok çok ağır olan depremde yaşamlarını yitirenleri saygı ile anıyoruz. Doğal bir felaketin insan eliyle son birkaç yüzyılın en büyük trajedilerinden birine dönüşmesine neden olanlar göstermelik açıklamalarla, birkaç tutuklamayla kendilerini işin içinden sıyıramayacaklar. Ant olsun ki, yaşamını yitiren her bir canlının, denetimsizliğin, rant politikalarının yol açtığı yıkımların er ya da geç hesabını soracağız! Her gün yaptıkları sahte açılış törenleriyle, doğalgaz aldatmacasıyla, savaş silahlarını sahneledikleri gösterileriyle bizlere depremin acısını unutturamazlar. Bizim TOGG’lara karnımız tok! Hiçbir hamasi nutuk kamusal hizmetlerin çöktüğü gerçeğini gizlemeye yetmez! Kapitalizmin yarattığı ekolojik yıkımın, ağır sonuçları karşımıza deprem gibi afetlerde daha fazla ölüm ve yıkım, daha fazla yerinden göç, mültecilik, daha fazla açlık olarak çıkıyor. Zamlar, alım gücündeki erime hayatı yaşanılmaz kılıyor. Başta kadın emekçiler olmak üzere tüm emekçilere gittikçe daha güvencesiz bir çalışma yaşamı dayatılıyor. Ülkemiz her alanda Güvencesizler Cumhuriyeti haline geldi. Kadın işsizliği ve güvencesiz, kayıt dışı çalışma ortamlarında taciz, şiddet ve mobbing her geçen gün artıyor. İşsizlik aldı başını gidiyor. Hiçbir dönemde olmadığı kadar yurt dışına beyin göçü yaşanıyor. İşçi cinayetlerinde adeta katliam yaşanıyor. Her şeye zam gelirken artmayan, yerinde sayan tek şey bizim maaşlarımız!” dedi.
“EŞİTLİK, ÖZGÜRLÜK, ADALET, BARIŞ, DEMOKRASİ VE LAİKLİK İÇİN ARTIK YETER DİYORUZ”

Barın konuşmasının devamında “Sabrımız tükendi. Artık böyle gitmez dedik, gerçekten de gitmiyor” diyerek şunları söyledi. “Bereket fışkıran topraklarımızda tarım, çiftçilik, besicilik adım adım bitirildi. Sanayiden sonra tarımda da bu iktidar döneminde dış sermayeye bağımlı hale getirildik. Ciddi bir gıda krizi ile karşı karşıyayız. Gerçekten de yiğidin kuru soğana muhtaç hale geldiği günlerden geçiyoruz. Bizden alınan vergiler savunma ve güvenlik adı altında silahlanmaya, teşvik-vergi affı olarak sermayeye, patronlara harcanıyor. Kürt sorununda çözümsüzlük ve imha siyasetiyle kendi bekalarını garantiye almayı hedefliyorlar. Rant ve sömürü düzeni devam etsin istiyorlar. Çıkarlarını korumak için karanlık odaklar, militarist yapılar hep olsun istiyorlar. Aynı amacı güdenler seçime giderken en faşizan, en gerici ittifak çatısı altında birleştiler. Ortak noktaları Kürt sorununda inkâr ve güvenlikçi politikalar, kadın karşıtlığı, gericilik, barışa karşıtlık, demokrasinin ortadan kaldırılışıdır. Bunların bize reva gördüğü Kayyum düzenidir, ihraçlardır, adaletsizliktir, tekçiliktir, militarizmdir, işkencedir, cezaevlerinde insanlık dışı uygulamalardır. Yargı eliyle siyasi gözaltı operasyonlarıdır. Sabrımız tükendi. Artık böyle gitmez dedik, gerçekten de gitmiyor. Eşitlik, özgürlük, adalet, barış, demokrasi ve laiklik için artık yeter diyoruz! Gün şikâyet etme günü değil. Bu düzen ya değişecek ya değişecek! Bu karanlığı işçi sınıfı, emekçiler, kadınlar, gençler, Aleviler, farklılıkları, cinsel yönelimleri ret edilenler, kölelik şartlarında yaşayan göçmenler, sizler, bizler yırtıp atacağız. Bizleri karanlıktan çıkaracak olan işte bu 1 Mayıs meydanlarında açığa çıkan iradedir. Bizler; Emeğin sömürülmediği, %1’in değil %99’un mutlu yaşadığı, Sendikal hak ve özgürlüklerin, örgütlenmenin, hak arama yollarının açık olduğu, Grev hakkının engellenmediği, kullanıldığında da yasaklanmadığı, Herkesin güvenceli, kadrolu çalıştığı bir işinin ve insanca yaşamaya yetecek bir ücretinin olduğu, KHK ve fiili OHAL rejimine son verildiği, Ekonomik krizlerin, salgınların, depremlerin, afetlerin faturasının halklarımıza ve emekçilere kesilmediği, Kimsenin kimliğinden, inancından, cinsiyetinden dolayı ikinci sınıf yurttaş muamelesi görmediği, Kadınlara yönelik şiddet, taciz ve tecavüzün son bulduğu, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırıldığı, Eşit yurttaşlığın,  barış ve kardeşliğin hâkim olduğu, Düşünce ve ifade özgürlüğünün suç olarak görülmediği ve cezalandırılmadığı, Gündüzlerinde sömürülmeyen, gecelerinde aç yatılmayan, Emeğin, eşitliğin, özgürlüğün, demokrasinin, barışın, laikliğin hâkim olduğu bir gelecek ve ülke için mücadeleye devam edeceğiz. Biliyoruz ki, böyle bir dünya ve ülke mümkündür. Emekçiler olarak, işçi sınıfı olarak, kadınlar, gençler olarak özgürlük meşalesini yakıyoruz, yeni bir başlangıç için aydınlığa koşuyoruz. Kapitalist yıkıma, işsizliğe, yoksulluğa karşı birleşeceğiz, bu düzeni değiştireceğiz!”
CUMHURİYET MEYDANINDA HALAYLAR ÇEKİLDİ ŞARKILAR SÖYLENDİ

KESK dönem sözcüsü Tüm Bel Sen Çanakkale Şube başkanı Bülent Barın’ın konuşmasının ardından diğer sendikaların konuşmaları da gerçekleşti. Konuşmaların ardından 1 Mayıs kutlamalarına halaylar çekilerek danslar edilerek devam edildi. Emekçiler 1 mayısta Cumhuriyet Meydanında eylendi şarkılar türküler söyledi.






İletişim Bilgileri


İsmet Paşa Mahallesi İnönü Caddesi
157/1 - 17010 - Merkez / Çanakkale

Bir Sorunuz mu Var
info@canakkaleburda.com

Remzi CAN


+90 286 210 0101
+90 539 342 6363

İlçe Haberleri


  Merkez
  Biga
  Can
  Eceabat
  Ezine
  Lapseki
  Yenice
  Ayvacik

Haber Kategorileri


  Magazin
  Guncel
  Siyaset
  Ekonomi
  Spor
  Cevre
  Saglik
  Emlak
CopyRight by 2021 Çanakkale Burda, tüm hakları saklıdır.
Çanakkale Web Tasarım