+90 539 342 6363
 
   

  “14-20 MART TUZA DİKKAT HAFTASI”

Tarih : 16.03.2023  |  42 defa okundu..
Dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen kronik hastalıklar, ülkemizde de her geçen gün sayısı hızla artan ölümlerin başlıca nedenlerindendir. Beslenme ile alınan fazla tuz, kan basıncını arttırarak (hipertansiyona neden olarak) inme ve kalp hastalığı riskini yükseltmektedir. Bu amaçla tuzun azaltılması politikası dünya çapında halk sağlığını iyileştirmek için uygun maliyetli bir strateji olarak kabul edilmektedir. Bakanlığımız tarafından da Tuz Azaltma Programı uygulanmakta “daha az ama iyotlu tuz” kullanımı için çalışmalar yapılmaktadır.



Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) günlük kişi başı tuz tüketimini 5 gramın altında önermektedir ve bu miktar bir tatlı kaşığı veya tepeleme bir çay kaşığına denk gelmektedir. Günlük olarak tüketilmesi önerilen bu miktar; gün içinde tüm besinlerimizle aldığımız tuzu (sodyumu) da kapsamaktadır.


Ev yapımı yemeklere lezzet katmanın tek yolu büyük bir tutam tuz gibi görünebilir, ancak yiyeceklerinizin daha fazla lezzetli olmasını sağlamanın pek çok başka yolu var. Bu seneki Tuza Dikkat Haftasında da daha az tuz kullanmanıza yardımcı olacak basit ipuçları sunuluyor, örneğin:


*Yemeklerde tuz yerine; limon, maydanoz, dereotu , soğan, sarımsak, sirke ve çeşitli baharatlar gibi diğer lezzet arttırıcıları kullanmak,


* Salamura ürünlerin tuz içeriğinin azaltılması için suda yıkama ve bekletme gibi işlemler uygulamak ,


* Yüksek miktarda tuz içeren besinleri daha az tüketmek ,


* Yemekleri hazırlarken, pişirirken ve tüketirken daha az tuz kullanmak .


*Hazır gıdalar yerine düzenli ve dengeli olarak taze sebze-meyve tüketmek,


*Hazır gıda satın alırken, etiketlerini mutlaka okuyun ve daha az tuzlu olanları tercih etmek


Ayrıca bütün tuzlar aynıdır ve aynı içeriğe sahiptir (deniz tuzu, kaya tuzu ve pembe tuz). Tuz, besinlerin doğal bileşiminde bulunduğu gibi, deniz tuzu (deniz suyunun buharlaştırılması ile elde edilir) ve kaya tuzu (halite, göl yataklarından veya toprak altından elde edilir, kurutulur) olarak da elde edilir. Genel olarak tuz sodyum ve klorürden oluşur. Sodyum klorür içeriği tüm tuzlarda (kaya, deniz, sofra tuzu) yaklaşık olarak aynıdır.


Kamuoyuna saygıyla duyurulur.


Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü





İletişim Bilgileri


İsmet Paşa Mahallesi İnönü Caddesi
157/1 - 17010 - Merkez / Çanakkale

Bir Sorunuz mu Var
info@canakkaleburda.com

Remzi CAN


+90 286 210 0101
+90 539 342 6363

İlçe Haberleri


  Merkez
  Biga
  Can
  Eceabat
  Ezine
  Lapseki
  Yenice
  Ayvacik

Haber Kategorileri


  Magazin
  Guncel
  Siyaset
  Ekonomi
  Spor
  Cevre
  Saglik
  Emlak
CopyRight by 2021 Çanakkale Burda, tüm hakları saklıdır.
Çanakkale Web Tasarım