+90 539 342 6363
 
   

  URAL “ YIKILAN YERLERE YİNE KONUT YAPMA YANLIŞLIĞI DEVAM EDİYOR”

Tarih : 01.03.2023  |  171 defa okundu..
Çanakkale Mimarlar odası Çanakkale Şube Başkanı Sevil Ural yaşanan deprem felaketinin ardından unutulan deprem önlemlerinin tekrar konuşulmaya başlandığını söyledi. Çanakkale belediyesinin olağan üstü meclis toplantısında deprem önlemleri ile ilgili alınan kararların önemli olduğunun altını çizerek depremde yıkım olan yerlere yine bina yapmanın riskli olduğunun da altını çizdi.



BİNALARIN DEPREM RİSK RAPORUNUN İSTENMESİ OLUMLU BİR ADIM

Türkiye’yi yasa boğan deprem felaketinin ardından deprem bölgesinde enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken deprem felaketinin 22. Gününde artık felaketin nedenleri de sık sık konuşulan konular arasında. Deprem felaketinin ardından olası deprem senaryoları için adeta ülke geneli alarma geçildi. Çanakkale Belediyesi’ de deprem felaketinin ardından Belediye meclis üyelerini olağanüstü toplantıya çağırmış, “Deprem” başlığı ile toplanan Çanakkale Belediye meclisi olağan üstü toplantıda olası Çanakkale depremin yol acabileceği yıkımlar ve deprem önlemleri konuşulmuştu. Olağanüstü toplantıda Çanakkale Belediyesi Sorumluluk Sahasındaki Yerleşim Alanlarında Olası Deprem Zararlarının Azaltılması Amacıyla Alınması Gerekli Önlemler’e İlişkin 10 maddeden oluşan önlemler oy çokluğu ile kabul edilmişti. Çanakkale belediye meclisinin olağan üstü toplantısından sonra Meclisin aldığı kararları değerlendiren Çanakkale Mimarlar Odası Başkanı Sevil Ural kararlar arasında 2001 yılından önce yapılan 5 bin 800 binanın deprem risk analiz raporunun yapılması’nın olumlu bir adım  olduğu nu belirterek  “Son yaşadığımız 6 Şubat deprem felaketinden sonra ilimizde yapılması gerekenlerle ile ilgili çalışmaların bizim de ülkemizin hemen hemen her yerinde olduğu gibi depremle yüz yüze kalma gerçeğinden hareketle hızlıca gerçekçi ve doğru kararları almak zorunda olduğumuz kaçınılmazdır. Bu çerçevede, Çanakkale Belediyesinin 2013 yılında imar planına esas jeolojik-jeoteknik etüdünü 18 Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji ve Jeofizik Mühendisliği bölümlerine yaptırdığını biliyorduk. 21 şubat 2023 tarihli Çanakkale Belediye Meclisi olağanüstü toplantısında sunumunun da gösterdiği üzere Profesör doktor Tolga Bekler hocamız ilimizde kaçacak bir cm’in dahi olmadığını vurguladı. Burada  alınan kararlarda; 2001’den önce yapılan 5800 kadar binanın öncelik sırası gözetilerek risk analiz raporu yaptırılması kararı olumlu bir adımdır.” dedi.

DEPREM BÖLGESİNE YİNE HIZLICA KONUT YAPMAK YANLIŞTIR

Ural, değerlendirmesinde altı işyeri üstü konut olan binalar ile ilgili alınan kararı da değerlendirerek “Dikkat edilmesi gereken konu da zemin katı işyeri üst katları konut olan yapıların ele alınması. Ticaret Odası Şubat ayı meclis olağan toplantısında da gündem olduğunu gördüğümüz ve katıldığımız konular dillendirilmiştir. Boşaltılan kamu binalarının yıkılarak yeşil alan olarak kullanılması, yatırımlar yapılırken STK, kent konseyi, kullanıcılar dinlenmelidir. kentsel dönüşüm dendiğinde yıkılan yere yenisini yapmak olarak anlaşılması yanlıştır. Nitekim 10 ilde yaşadığımız bu felaketten sonra hızlıca bir yıl içerisinde ve aynı yere konut yapmanın yanlışlığına devam edenleri, hala bilimle ters düşenleri uyarmak görevimizdir. Daha önce Mimarlar Odası olarak çokça dillendirdiğimiz TMMOB bileşenlerinin söylediklerinin ne kadar doğru çıktığını, bizim sözlerimizin dikkate alınmasının kamu yararına olduğunu hep vurguladık, bunu bir kez daha anladık. Yeni afetlere neden olacak imar affı girişimlerinin yanlışlığı ortaya çıkmıştır. Bu konuda Mimarlar Odası Genel Merkezi nezdinde gerek basın açıklamalarıyla kamuoyunu bilgilendirme görevimizi yerine getirdik, gerek hukuka başvurduk. Aldığımız eğitimin doğrultusunda doğruları yapmaya devam edeceğiz. Hep mücadele ettik, edeceğiz.” dedi.





İletişim Bilgileri


İsmet Paşa Mahallesi İnönü Caddesi
157/1 - 17010 - Merkez / Çanakkale

Bir Sorunuz mu Var
info@canakkaleburda.com

Remzi CAN


+90 286 210 0101
+90 539 342 6363

İlçe Haberleri


  Merkez
  Biga
  Can
  Eceabat
  Ezine
  Lapseki
  Yenice
  Ayvacik

Haber Kategorileri


  Magazin
  Guncel
  Siyaset
  Ekonomi
  Spor
  Cevre
  Saglik
  Emlak
CopyRight by 2021 Çanakkale Burda, tüm hakları saklıdır.
Çanakkale Web Tasarım