+90 539 342 6363
 
   

  ÖZDEMİR : “DİĞER SEÇENEKLER DENENMEDEN ALINAN KARARI KINIYORUZ”

Tarih : 18.02.2023  |  605 defa okundu..
“Öğrencileri Yerlerinden, Yurtlarından Bir De Eğitimlerinden Etmek, 2023 Yılı Türkiye'sinin Çözümü Olamaz”



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Tarafından duyurulan ve YÖK tarafından alınan karar ile Türkiye’de tüm Üniversitelerde akademik yılın geri kalan döneminde online şeklinde yapılacağı açıklanmıştı. Uzaktan eğitim sistemi ile akademik yılın geri kalan döneminde KYK yurtlarında kalan öğrencilerinde yurtları acil olarak terk etmeleri gerektiği duyurulmuştu. Deprem bölgelerinden gelen Depremzedelerin geçici olarak konaklatılacağı KYK yurtları hızlı bir şekilde  boşaltılmış deprem bölgelerinden gelen depremzedeler yurtlara yerleştirilmişti. İşte Yüksek öğretim kurumunun aldığı bu karara Yeni Kuşak Köy enstitüleri Derneğinden tepki geldi. Cumhuriyet meydanında Basın açıklaması yapan Derneye CHP Çanakkale İl Başkanı Sabiha Güler Koçer, CHP İl Gençlik Kolları Başkanı Tuğberk güzel, CHP İl Sekreteri Doğan Ateş, Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Yasin Hacımusalar, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği üyeleri, STK temsilcileri ve siyasi parti temsilcileri katıldı.    
LİYAKATSİZ ATAMALAR YÜZÜNDEN FELAKETE DÖNÜŞEN BÜYÜK BİR DEPREM FELAKETİ YAŞADI


Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği genel merkezi tarafından eşzamanlı yapılan basın açıklamasında, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Çanakkale şube başkanı Yüksel Özdemir, anayasanın 42. Maddesi uyarınca "Kimse, eğitim ve öğretim haklarından yoksun bırakılamaz" diyerek, başka alternatifler düşünülmeden Kredi Yurtlar Kurumu’nun depremzedelere tahsis edilmesinin yanlış bir karar olduğunun altını çizdi. Özdemir, Cumhuriyet Meydanı’nda yaptığı açıklamasının devamında şu cümlelere yer verdi. “Acılı yurdumuz, bilimsel bulgular dikkate alınmadığı için, kurumlara liyakatsiz atamalar yapıldığından ve önemsenmeyen planlama çabaları yüzünden felakete dönüşen büyük bir deprem yaşadı. Yaşamını yitiren tüm canlarımız için çok üzgün ve kızgınız. Hepimizin başı sağolsun. Yaralılarımıza, depremzedelerimize ve bütün memleketimize  geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, halkımızın acısını yüreğimizde duyumsuyoruz. Tüm Türkiye el ele, yürek yüreğe, dayanışmamızla bu zor günlerin üstesinden geleceğiz. Gücümüz, birliğimizdedir, imece ruhumuzdadır. Biz imece ve dayanışma diyoruz ancak siyasi iktidar, hemen ilan ettiği OHAL yetkilerine dayanarak, hiçbir bilim insanına, gence ya da aydına danışmadan bir kararname ile Üniversitelerde uzaktan eğitim kararı vermiş ve ardından Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarından öğrencilerin tahliye işlemlerine başlanmıştır. Deprem felaketinin sonuçlarına yönelik çözüm aranırken, ilk gözden çıkarılacak kurumların eğitim kurumları ve üniversiteler olması, çok şey anlatıyor. Her felakette ilk olarak eğitimi feda etmekten vazgeçin!’’ dedi.
DİĞER OLASILIKLAR DENENMEDEN GENÇLERİN EĞİTİMİNİ ENGELLEYEN KARARLAR ALINDI


 Özdemir açıklamasının devamında şu cümlelere yer verdi. ‘’Anayasamızın 42. Maddesi; "Kimse, eğitim ve öğretim haklarından yoksun bırakılamaz" der ve ilerleyen fıkralarında "bu faaliyetler her ne suretle olursa olsun engellenemez" diye devam eder Eğitim, temel bir anayasal haktır. Temel hak ve özgürlükler sınırlandırılması 13. Maddeye göre mümkündür ancak bu sınırlamalar, hakkın özüne, anayasanın sözüne ve ruhuna, demokratik toplum düzeninin ve laik Cumhuriyetin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamaz. Yine Anayasa'nın 15. Maddesi Temel hak ve hürriyetlerin kullanılmasının durdurulma kriterlerini belirlemiş ve "ölçülülük ilkesine vurgu yapmıştır. Eğitime yönelik getirilen bu sınırlamalar, hakkın özünü, ölçülülük ilkesini ve demokratik toplum düzeninin gerekleri kriterlerini ihlal etmektedir. Depremin yaralarını sarmak ve eğitimi de gerektiği şekilde devam ettirmek mümkündür ve her ikisinden de vazgeçemeyiz. Öğrencilerin en temel hakkı olan eğitim ve barınma haklarını ellerinden alan sorunlu bir karar ile karşı karşıyayız. Bir sorunu çözmek için başka bir alanda sorun yaratmak bu olsa gerek. Diğer olasılıklar denenmeden üniversiteleri uzaktan eğitime geçirmek ve öğrencileri yerinden yurdundan etmekle, sadece yeni mağdurlar yaratılmış olacaktır. Uzaktan eğitimin çözüm olmadığı, eğitimin kalitesini düşürdüğü pandemi sürecinde görüldü. Okullar, sadece bir öğrenme yeri değil, sosyal ve duygusal gereksinimleri karşılama mekanlarıdır. Öğrencilerin özellikle bu acılı süreçte okullarına, arkadaşa, öğretmene, danışmana, sosyalleşmeye, etkileşim ve paylaşıma gereksinimi vardır. Pandemi sürecinde öğrencilerimizin büyük çoğunluğunun internet ve bilgisayara, dolayısıyla uzaktan eğitime erişme olanağının olmadığı fark edilmiştir. Pandemi sürecindeki uzaktan eğitimi de sayarsak, bu sene mezun olacak gençlerimiz sadece 1,5 yıl üniversitelerine gitmiş olacak... Zaten çeşitli sorunlarla boğuşan, bilimsel niteliği düşen üniversitelerimize büyük bir darbe daha vurulacak.... Bu, aynı zamanda bir kuşağı kaybetmek demektir. Yapmayın!... Yurtlarından faydalanmak için üniversiteleri uzaktan eğitime zorlamak, depremzedeleri yerleştirmek için her yol denenmiş ve başkaca bir yol kalmamış olsaydı anlaşılabilirdi. Elbette ki insanların aç ve açıkta kalmaması önceliklidir. Ancak yaşadığımız ve gördüğümüz tabloda depremzede vatandaşlarımızı yurtlardan daha iyi ağırlayacak nice otel zincirleri, kamu kurumları ve misafirhaneleri, boş TOKİ evleri, yazlık tatil siteleri ve konutlar, kamu kampları boşken, KYK yurtlarını ve üniversiteleri boşaltmak. Zaten çok aksamış olan eğitime ara vermek...
DEPREMDEN ETKİLENEN BÖLGELERDE ÜNİVERSİTELER KENDİ ÇÖZÜMLERİNİ ÜRETEBİLİR


Özdemir konuşmasının sonunda bu kararın sonuçlarının da olacağını belirterek “Bu karar, eğitim sistemimize, gençlerimize ve ülkemizin geleceğine maliyeti ağır olan bir karardır. Güvenli bölgelerde okullar, üniversiteler ve kamu yurtları öğrencilere açık tutulmalıdır. Eğitim öğretim çok önemlidir ve uzaktan eğitimle olmaz. Pandemi döneminde hatta savaş ortamında bile eğitime ara verilmediğinin güncel örnekleri mevcuttur. Büyük gücümüz olan gençlerimizin eğitimi ve ruh sağlığı gözetilmelidir. Depremzede çocuklarımızın, gençlerimizin eğitimi ve ruhsal durumları da üniversitelerin açık olmasını gerektirmektedir, Depremden etkilenen bölgelerde üniversiteler kendi çözümlerini üretebilir. Kademeli öğretime geçiş, geçici kampüs ve başka bölgelere yatay geçiş, zarar görmeyen illerdeki üniversitelerin, depremde zarar gören üniversite öğrencilerini gittikleri kentlerde konuk öğrenci olarak kabul edip eğitmesi gibi uygulamalar mümkündür. Öte yandan öğrencilerimize başka bir barınma olanağı sağlamadan, evlerine dönüş olanağı yaratmadan apar topar yurtlarından çıkartmak, afet yönetimi değildir, yeni mağduriyetler yaratmak demektir. Çalışarak okuyan, barınma sorunlarına zar zor koşullarda kavuşan, zor şartlarda ev tutup kira ödeyen gençlerimizi yerlerinden yurtlarından bir de eğitimlerinden etmek, 2023 yılı Türkiye'sinin çözümü olamaz, Unutulmamalıdır ki, Depremlerin yıkımı, ancak bilimle, eğitimle engellenir.’’ dedi.





İletişim Bilgileri


İsmet Paşa Mahallesi İnönü Caddesi
157/1 - 17010 - Merkez / Çanakkale

Bir Sorunuz mu Var
info@canakkaleburda.com

Remzi CAN


+90 286 210 0101
+90 539 342 6363

İlçe Haberleri


  Merkez
  Biga
  Can
  Eceabat
  Ezine
  Lapseki
  Yenice
  Ayvacik

Haber Kategorileri


  Magazin
  Guncel
  Siyaset
  Ekonomi
  Spor
  Cevre
  Saglik
  Emlak
CopyRight by 2021 Çanakkale Burda, tüm hakları saklıdır.
Çanakkale Web Tasarım